Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2008 20:03 - Писмо до българските избиратели
Автор: avram4eto Категория: Политика   
Прочетен: 2545 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2008 20:21


          Скъпи български избиратели,
             Позволете ми най-напред да Ви честитя новата 2008 година и да Ви пожелая много, много здраве, лични успехи, повече демокрация, по-добро и благоденствуващо бъдеще за България и за целия българския народ. 
          Защото

днес, уважаеми български избиратели, след повече от осемнадесет годишен “преход към демокрация” без колебание следва да признаем, че в България няма реална демокрация!
          Днес в България се шири бедност, отчаяние, апатия, несигурност и необуздана, жестока престъпност. Днес българинът няма доверие на собствената си държава. Днес българинът няма гарантирано право на живот и достойнство, право на здраве и спокойни старини. Днес българинът няма сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом!
           Обръщам се към Вас с това писмо като Председател на Съюза на избирателите в България по повод “ИДЕИТЕ” на президента Георги Първанов за реформа на избирателната и партийната система!
БСП ги приветства по принцип!
НДСВ реагира сдържано. Смятат, че Първанов провежда "артилерийска подготовка" за засилване на президентската власт и постепенна промяна на държавното устройство.
Дясната ръка на Доган, Йордан Цонев от ДПС се обяви срещу мажоритарния вот, защото купувачите на гласове щели да бъдат улеснени!Обаче подкрепи идеята за референдумите.
Лидерът на СДС Пламен Юруков подкрепя идеята президентът да има право да свиква референдуми, които да имат задължителен характер. Смята, че трябва да има повече пряка демокрация! 
Между 10 и 20 февруари 2008 щяло да се проведе Консултативен съвет при Президента, в който ще участват лидерите на всички парламентарно представени партии, където ще бъдат обсъдени вариантите за промяна на избирателната система!  
             Отново тези които са на власт, ще “умуват” как да променят правилата за вземане на власт!!!
             А КЪДЕ СМЕ НИЕ – ИЗБИРАТЕЛИТЕ ??? Тези, които уж даваме власт? Тези, които уж имаме право да избираме по своя воля и дълбоко вътрешно убеждение? Тези, които изразяваме народните интереси ?!
              Това ли е новото лице на демокрацията след 18 години “преход”? Същите хора и политически субекти, които 18 години щедро обещаваха демокрация, справедливост, свобода и благоденствие, а в същото време безконтролно формираха и осъществяваха цялата власт в държавата единствено съобразно собствените си идеологически, икономически и тясно партийни интереси! Същите, които превърнаха властта в благодатно средство за лично забогатяване и престъпно ограбване на българския народ! Същите, които брутално и безцеремонно наложиха диктатура на олигархична основа! 
            Не е ли очевадно, че демонстрираният от тях модел на “демократизъм” със своя цинизъм е без аналог в света! От една страна Конституция, която уж гарантира народовластието и народния суверенитет, а от друга за 18 гидини нито едно всенародно обсъждане, нито едно допитване до народа, нито един референдум при решаването на изключително важни и съдбовни въпроси за българското обществото и за българската държава. Управляващите парламентарни мнозинства и правителствата им приемаха закони, с които грубо и безцеремонно потъпкваха Конституцията и властвуваха и продължават да властвуват със самочувствието на недосегаеми! А към нас, българските избиратели, към суверена в българската държава, се отнасяха и продължават да се отнасят като към безлична маса от хора наричани пренебрежително “гласоподаватели” или “електорат”!
              Целенасочено превърнаха исконното човешко и гражданско право на избор в хазарт! Ярък пример за това са наскоро проведените избори за кметове и общински съветници. И на тези избори “идеолозите” на съвременната българска демокрация демонстрираха, че днес цялата държавна власт нито произтича, нито се осъществява от народа; че днес държавата не принадлежи на българските граждани; че политическата система на България и действащата в момента избирателна система произвежда управление, което не е нито по волята нито за интересите на хората! Тя е тяхна рожба и перфектно работи единствено за техните интересите! И изведнъж същите тези “творци” на демокрацията в България решително преминават на варианта “ела Вълчо изяш ме”! Ще ПРОМЕНЯТ това, което сами са сътворили!!!
          И  ТОВА АКО НЕ Е ГАВРА? ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!
       Какво ли ги уплашили? Ниската избирателна активност? Едва ли. Отвращението на хората от “политиците”? Или пък факта, че след местните избори във властта влязоха сили, за които не бяха чували и не бяха ги виждали в действие. Вероятно “политиците” от управляващите партии са осъзнали, че много скоро собствената им система ще рухне и ще изтърват властта и благинката от нея? Пък и то си е страшничко, на много места традиционните партии са изметени от местни парламенти. Ами ако се случи нещо такова и на национално ниво?
           Така, че тъкмо на време идват "идеите " на президента Първанов и сие! Само, че те не са идеи за промяна в политическата система, а поредното лицемерие и манипулация! 
         Целта е да продължи господството на наложеното партийно-олигархично статукво и агонията на българското общество. Да не се допусне зараждане, утвърждаване и развитие на независимо от тях самоорганизиращо се гражданско общество в основото на което да стои Съюз на тези, които дават власт - избирателите. Много е изгодно Те, избирателите, да си останат само “гласоподаватели”! Да нямат реални избирателни права и да продължават да дават или продават своя глас за вече избраното от властващата олигархия.
           ЩЕ УСПЕЯТ ЛИ ???
          ДА,
ако всички ние като избиратели продължаваме да вярваме на празни обещания и на тези, които вече 18 години методично и целенасочено ограбват България и българския народ. Ако продължаваме безропотно да сме само “гласоподаватели” и да гласуваме за вече избраното от тях и да им позволяваме безконтролно да властват против нас и нашите национални интереси. А тези които не гласуват да продължават да се държат като на щипана мома!
          НЕ, ако всички сме убедени, че техният ресурс на доверие отдавна се е изчерпил, че е настъпило времето, категорично да не отстъпваме от това, че единствено народът е СУВЕРЕНА в българската държава, който дава, контролира и отнема власт и никой не може да се поставя над НЕГО, че без участието и съгласието на целият български народ не може да се решава съдбата и бъдещето на БЪЛГАРИЯ. Ако сме убедени, че е настъпило време всеки да поеме своята отговорност. Ясно и категорично да каже на глас - НЕ на бруталността, диктатурата и политическия терор на олигарсите!   
         АКО ВСИЧКИ ЗАЕДНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ НА ПРЕДЛАГАНАТА ДНЕС ПОЛИТИЧЕСКА КОЗМЕТИКА И ПОВЕДЕМ БОРБА ЗА РЕАЛНА ПРОМЯНА В ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ! ПРОМЯНА В ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ НА НАШЕТО ОБЩЕСТВО, НА НАШАТА ДЪРЖАВА!
              ПРОМЯНАТА, която всички желаем особено в обществените отношения е сложен и качествено дълбок процес, който изисква съзнателното участие ако не на цялото то на по-голямата част от обществото. Така, че нито личности като призидента Първанов, нито отделни партиини лидери, нито старите или нови политически партии биха могли да осъществят тази промяна без активното участие на гражданското общество.
             Съюзът на българските избиратели е национална право защитна организация, която обединява доброволно и при пълно равноправие всички български избиратели, независимо от политически възгледи, религиозни убеждения, пол, материално благосъстояние, етническа принадлежност и местоживеене. Изразява и устоява волята и интересите на българските избиратели. 
              В това отношение осъществява обществен контрол над властта и гарантира правото на даващия вот единствен да може да го променя или отнема. Изпълнява ролята на посредник между избиратели и избираеми, управляващи и управлявани, между гражданите и властта, с което е неин коректив и фактор за повишаване доверието на хората към нея. 
             Подчертавам това уважаеми български избиратели, за да е ясно, че ако аз като Председател на Съюза на избирателите в България се обръщам към Вас за активна борба срещу господстващото статукво, то със сигурност не е само заради обещаната промяна от президента Първанов! Наситихме се на обещания. През изминалите 18 години ни обещаваха, че “Времето е наше”, че ще има “Сполука за България”, че “Иде новото време”, че “когато станем член на НАТО и Европейския съюз...”и какво ли още не? СТИГА. Няма мегдан повече за обещания! 
            Трябва борба за извоюване най-напред на реални избирателни права и осигуряване на равно поставено и активното участие на гражданите в обществено политически процеси за формиране и осъществяване на властта. Убеден съм, че ако искаме ПРОМЯНА, то тя трябва да започне най-напред от правото на избор. От налагането на избирателна система където: 
Първо, ако българският гражданин има конституционното право да дава власт то трябва да има правото да контролира и отнема дадената власт. 
Второ, политическите субекти /искащите власт/ предлагат свои стратегии и проекти за осъществяване на властта. Те не трябва да определят правилата на избора!
Трето, изборът е дело на избиращият, който следва пряко и активно да участвува в определяне на правилата, организацията, провеждането и контрола.
Четвърто, в избора като обществен процес участват равно поставени политически субекти – партийни и граждански. Не са допустими привилегии или отнемане на права.
Пето, гласуването като израз на личен избора е право, задължение и отговорност на всеки български гражданин. То нито се дава, нито се ограничава, нито се отнема по каквито и да е признаци. 
Шесто, представителството в законодателната институция /Народното събрание/ е представителство на конкретен брой избиратели от конкретен избирателен район.
Седмо, народният представител се отчита за своята дейност само пред своите избиратели и подлежи на отзоваване.
Осмо, Отзоваването на народен представител е функция на избирателите.
Девето, Прозрачност, публичност и строг контрол при финансиране на изборите.
Десето, изборът е действителен само ако в него участвуват повече от 50% от имащите право на глас!              
Това според мен е аз-бука-та на промяната!
По – подробно за Нас и нашите идеи на www.izbirateli.dir.bg
С уважение: Марин Станев - Председател на СБИ


Тагове:   писмо,


Гласувай:
0



1. анонимен - Е и?
21.04.2009 10:59
Какво става в БГ една година след този пост?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avram4eto
Категория: Политика
Прочетен: 37397
Постинги: 15
Коментари: 11
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930